Recreanten

Roeiploeg Utrecht heeft een recreantenteam voor enthousiastelingen die louter recreatief willen roeien. Recreanten roeien geen wedstrijden en hoeven daar dus ook niet specifiek op te trainen. De recreanten trainen korter qua duur en qua afstand. Net als voor wedstrijdroeiers is ook voor recreatieroeiers de techniek belangrijk. Bij sloeproeien gebruik je je hele lijf: buik-, been-, arm- en rugspieren. Daarom wordt er regelmatig aan de techniek gewerkt, met een stuurman die beschikt over coachervaring. Dat voorkomt blessures.

Wanneer?
Recreanten roeien op woensdagavond, vrijdagavond en zondagochtend, telkens met twee sloepen. De meeste recreanten roeien één keer per week. Op de zondagochtend wordt er geroeid vanaf 10.30 uur. De zondagtocht duurt meestal wat langer dan de doordeweekse trainingen. Er is dan genoeg tijd om een rondje over de singels of door de Oudegracht te roeien. Eénmaal per maand is er een langere tocht, bijvoorbeeld naar Rhijnauwen, met een koffie-met-appelgebak-stop. Het roeiseizoen loopt van 1 maart tot het eerste weekend van november. De recreanten blijven in de winter doorroeien op de zondagen, mits het weer dat toelaat.

Wat heb je nodig?
Om te kunnen sloeproeien heb je geen speciale uitrusting nodig. Qua kleding is in de winter een lange broek aangenaam en in de zomer een korte broek. Van de vereniging krijg je een sportshirt waarin je kan roeien. Een jack voor de warming-up of cooling-down is fijn. Een broek zonder bilnaad is belangrijk. Sommige leden gebruiken een kussentje om het zitcomfort te verhogen en/of gebruiken handschoenen tegen blaren/eelt. Verder heb je een bidon water nodig voor onderweg.

Wat nog meer?
Recreanten kunnen meedoen aan een paar wedstrijden, bijvoorbeeld Muiden-Pampus-Muiden (MPM). Dit is een korte wedstrijd van 7 km (een klein uur roeien) en zeer geschikt om de unieke wedstrijdsfeer mee te maken. Sommige recreanten maken na enige tijd de overstap naar het wedstrijdroeien.

Enthousiast geworden?
Roeiploeg Utrecht telt nu ongeveer 30 recreatieve roeiers; mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. Nieuwe roeiers zijn welkom. Enthousiast? Kijk dan op de pagina ‘Lid worden‘ hoe je je bij ons kunt aansluiten!